FLOKA Studentredaksjon
Bilde av et rom fullt av mennesker som danser, hender i været og lever seg inn i musikken og opplevelsen. Noen hender viser hjerte-tegn med fingrene.

Del 1 – Marsj til sengs!! Studenter i Lillehammer under 20 år er ikke velkommen!

Hvem sitt ansvar er det at studenter mellom 18 og 20 år har et sted å møtes på kveld og natt? Leah (18) tok saken i egne hender og spurte studentene – se resultatene her.

Forventer vi at unge studenter på 18 og 19 år skal sitte på hendene sine og bare godta dette? At studentbyen Lillehammer ikke har et tilbud for å gå ut og treffe venner, ta et glass eller to og danse bare fordi du ikke har fylt 20 år?

Leah (18) er en av de studentene og hun synes ikke dette er greit! Hun ønsket å gjøre noe med det og la ut en spørreundersøkelse i Facebook-gruppen “Studiested Lillehammer, Høgskolen i Innlandet” med 3000 medlemmer med fire enkle spørsmål med et enkelt budskap;

“ Skulle du ønske det fantes et tilbud om et utested som har åpent for 18 åringer og oppover?” Leah, 7. september 2021

  1. Skulle du ønske det var et tilbud om et utested som har åpent for 18 åringer og oppover.
  2. Hvor mye bruker du i gjennomsnitt på byen utenom inngangsbillett hvis den er på 100 kr?
  3. Om et utested i byen var oppe den første fredagen i måneden, hvor ofte hadde du kommet?
  4. Hva må til for at du skal bruke dette tilbudet?

I denne Facebook-gruppen finnes det mest studenter ved Høgskolen i Innlandet, studiested Lillehammer som deler informasjon om arrangementer som skjer for studenter, kjøp/salg av pensumbøker og undersøkelser av ulik art. Innlegget fikk god respons og 288 svar etterpå kan vi si; superenkel forskning viser at nesten 80% av medlemmene i denne gruppen ønsker et tilbud for studenter på 18 og 19 år.

Spørreundersøkelsen fra 7. september 2021


Det siste spørsmålet i undersøkelsen var åpent, så respondentene kunne svare det de ønsket og hadde på hjertet. Selv om det finnes kritiske stemmer, er overvekten positive og støtter de unge studentene, her kan du lese noen av svarene ved å scrolle:

Visste du at det fantes et eget sted for studenter, drevet av og for studenter midt i sentrum fra 2002 til 2014? Studenthuset Bingo’n lå ved Felix i hele 12 år, der sykkelutsalget ligger nå og ble drevet av frivillige studenter med et styre av studenter. Det var både en bar, konsertområde og uformelt møtested.

Hvorfor det ble lagt ned og mer informasjon kommer i neste del av serien.

Før den tid, håper vi at du vil merke av hvem du mener er ansvarlige for at det finnes et tilbud for studentene under 20 år i Lillehammer. Merk også av hva du faktisk hadde brukt møtestedet til, bare i tilfelle vi får til noe nytt i sentrum.

This poll is no longer accepting votes

Hvem mener du har ansvaret for å få til et tilbud for studenter og unge mennesker under 20 år i Lillehammer?

This poll is no longer accepting votes

Hvis vi får til et tilbud for studenter i sentrum, hva vil du bruke det til? Du kan hake av for flere alternativer


Dette blir en artikkelserie på flere deler, både fordi saken er omfattende, men også fordi det er mange aktører som skal få si sin mening. Hvem vi mener har et overordnet ansvar for å få et tilbud stablet på føttene og hvem som faktisk har dette ansvaret kan avvike, så vi skal gå grundig til verks.

Del 1 har du nå lest…

Del 2 vil handle om hvilke aktører dere selv har merket av ovenfor, som er ansvarlige for tilbudet og hva de svarer.

Del 3 vil fokusere på løsningen, hvis vi finner en.

Hvor mange studenter er egentlig under 20 år ved studiested Lillehammer?
Mange aktører bagatalliserte denne problemstillingen når vi kontaktet dem, det kan ikke være mange studenter dette er snakk om, mente de, men når vi fortalte de at det er snakk om ca 1000 unge mennesker på 18 og 19 år i Lillehammer, nikket de og svarte oss på våre spørsmål med en helt annen innstilling.

Hvordan fant vi de 1000 unge menneskene?
Vi vet i dag at svært få studenter melder flytting til sine respektive studiesteder, bare endrer adressen for post, og beholder hovedadresse hjemme hos foreldrene i studietiden. I tillegg til tall fra Høgskolen i Innlandet fra Database for statistikk om høyere utdanning (DBH) i hentet vi tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) om innbyggere i Lillehammer fordelt på alder.

Tall fra SSB viser at det er 736 unge mennesker registrert som innbyggere i Lillehammer kommune. Tall fra DBH om Høgskolen i Innlandet var litt vanskeligere å finne tall på, men vi har tall på antall studenter totalt under 20 år ved alle studiestedene under Høgskolen i Innlandet, som viser 855 studenter under 20 år. Videre vet vi at studiested Lillehammer har 36% av studentene fordelt på alle aldre og vi har dermed sagt at 36% av 855 studenter er ca 308 studenter ved campus Lillehammer under 20 år.

Innbyggere registrert i Lillehammer kommune 736
+ Studenter under 20 år ved studiested Lillehammer 308
= Totalt antall unge mennesker under 20 år 1 044

Når vi da tenker tilbake til at 80% av de under 20 år kunne tenkt seg en møteplass, sier det oss at nesten 800 unge mennesker savner et sted å møtes i dag. Hva synes du om det?


Har du et innspill til oss om denne saken? Kontakt oss på epost her

Avatar photo

Line Løseth

Nettredaktør - vaksen student med interesse for reiseliv, strategi, destinasjonsutvikling, prosjektleiing, kommunikasjon, arrangement og marknadsføring. #nynorsktilverda

Avatar photo

Leah Carmen Foss

Bidragsyter - engasjert student som ønsker at alle skal nyte studietiden.

Translate

EnglishFrenchGermanItalianNorwegianSpanish

Våre studentpodkaster!

Følg oss på Facebook eller Instagram

X