FLOKA Studentredaksjon

Del 2 – Marsj til sengs! Vi ønsker et sted å møtes i Lillehammer sentrum!!

Nå har vi kontaktet alle aktørene som kan påvirke, eller blir påvirket av at unge voksne i Lillehammer ikke har et tilbud om møtesteder i helgene. Hva sier de voksne egentlig, og hva mener du om det de sier? Husk å svare på pollen, så vi kan fortelle dem i neste del hva dere mener.

Bilde: Alexander Popov on Unsplash

En liten oppsummering fra del 1: I del 1 – Marsj til sengs! Studenter under 20 år er ikke velkommen! viste vi dere at det er 1000 unge voksne i Lillehammer, både studenter og fastboende, som ikke har et tilbud om et møtested i helgene. Leah (18) la ut en spørreundersøkelse i en studentgruppe på Facebook der hun spurte om de andre studentene også savnet et tilbud for studenter under 20 år. Etter 288 svar hadde nesten 80% svart at de savnet et slikt tilbud.

Vi spurte dere om hvem dere mener har ansvaret for at Lillehammer har et tilbud for 18 og 19 åringene, hva svarte dere?

Vi har delt aktørene inn i tre relevante omgivelser for studentene; et kommersielt for utelivsbransjen, et offentlig for Lillehammer kommune og det siste for høgskolens organisasjoner.

1: Kommersielle aktører 31,52% ansvar.

2: Offentlige aktører 21,79% ansvar.

3: Høgskoleorganisasjonene totalt
43,98% ansvar.

Hva betyr dette egentlig?
Jo, at dere mener at alle parter har en del av det totale ansvaret, noen mer enn andre.

1: Kommersielle aktører 31,52% ansvar.

Vi tar de kommersielle aktørene først, våre lesere mener de har 31,52% av ansvaret for å få på plass et tilbud for de unge studentene. Vi tok derfor kontakt med utelivsbransjen om hvorfor de har valgt å ha 20 års aldersgrense på sine utesteder per i dag og dermed utestenge ca 1000 unge mennesker på 18 og 19 år.

Hva sa de kommersielle aktørene? Scroll til siden for å lese alle svarene.

Vi ber studentene om å tenke seg om både to og tre ganger før de bruker falsk legitimasjon. Tenk om en fremtidig reise eller utveksling til USA ikke kan gjennomføres fordi du har noe på rullebladet ditt, og dermed ikke får reisevisum… bummer, ja!

Vi vil gjerne takke Toppen Bar og Nikkers Lillehammer for måten de har møtt oss på, de har selv bakgrunn som studenter i Lillehammer, og hadde tilbud å gå til med Studenthuset Bingo’n og andre utesteder. Dessverre gikk det med dårlig med de utestedene som prøvde å holde åpent for 18 og 19 åringene. Artikler i regionsavisen GD viser at alle utestedene som prøvde å holde åpent for 18 og 19 åringer er borte nå.

  • Studenthuset Bingo’n ble lagt ned mai 2014 etter 12 års drift på frivillig basis
  • Felix Lounge ble lagt ned juni 2016
  • BareBar lagt ned august 2018 – hadde 18-årsgrense fredager
  • Hytta lagt ned september 2019 – hadde 18-årsgrense fredager
  • Cafe Stift lagt ned november 2019 – hadde 18-årsgrense fredager
  • Marcello skal også ligge i denne listen, men vi finner ikke ut når det ble lagt ned.

Hva kan vi konkludere med til nå? De kommersielle aktørene i utelivsbransjen ser problemet, men har ingen direkte forslag til løsninger. I tillegg ser vi veldig tydelig at vi ikke kan pålegge de kommersielle aktørene å ha 18-årsgrense, for omsetningen faller såpass mye at det er fare for arbeidsplassene, og tilbudet for alle de andre studentene også. Vi flytter derfor fokuset over til neste aktør, Lillehammer kommune, som dere mente i pollen hadde 21, 79% av ansvaret.

2: Offentlige aktører 21,79% ansvar.

Hva sa Lillehammer kommune? Her er det flere svar dere kan scrolle igjennom, både fra ordfører Ingunn Trosholmen, advokatfullmektig Hanne Bjaastad om lovverket, kultursjef Olav Brostrup Muller og fra ungdomshuset Plan B. Scroll til siden for å lese alle svarene.

Kommentarene fra Lillehammer kommune gav oss en mulig døråpning med at ordføreren tar opp saken, samt et godt begrunnet svar på hvorfor vi ikke kan forvente at utelivsbransjen kan blande aldersgruppen under/over 20 år i ett og samme lokale. Vi skal også ha videre samtaler med kultursjefen, som har mange gode tanker og innspill til siste del av artikkelserien i podkasten Litteraturbypodden. Innspillene fra PLAN B og Kulturhuset Banken skal vi også ta med oss videre, som mulige løsninger, men vi har enda en omgivelse å høre med; høgskoleorganisasjonene.

3: Høgskoleorganisasjonene totalt 43,98% ansvar.

Til sist slår vi sammen høgskolens organisasjoner, som dere mente hadde totalt 43,98% av ansvaret. Her kan du lese hva Høgskolen, Studentsamskipnaden, Studentsamfunnet og Studenten Kaffebar svarte, scroll til siden.

Så bra at Samfunnet foreslår at studentene under 20 år kan danne sin egen studentgruppe under Lillehammer studentsamfunn, gjennomfører valg til et styre og planlegger arrangementer de selv ønsker å delta på. Så kan de jobbe med budsjetter, skaffe frivillige og søke om midler til å gjennomføre de ulike arrangementene. Det vil betyr at studentene selv må være frivillig og gi noe av fritiden sin, og ikke bare motta, er de villige til det? Om de er mange nok frivillige kan det bli hver sin gang å få være gjest og frivillig.

I samtalen med Studentsamskipnaden og Studenten Kaffebar kommer det frem at Høgskolen i Innlandet har regler for hvilke type aktiviteter de ønsker, bla. at de ikke ønsker høy musikk og sen åpningstid, for deres lokaler er ment som en arena for kunnskap. Dette formålet er noe studentene forstår og støtter. Da er det naturlig for redaktøren å stille spørsmålet:

Hvorfor tenker ikke Studentsamskipnaden på drift i et eksternt bygg i sentrum til denne type arrangementer, som vi vet er viktig for studentenes velferd?

Basert på egen erfaring ser jeg at det allerede er en studentflukt mot sentrum de dagene vi ikke har forelesninger, jeg treffer mange studenter i byens kaffebarer. Dette er et marked de kan mette ved å ha et eksternt lokale i sentrum i tillegg til å få friere spilleregler til hvilke aktiviteter de kan arrangere fra en annen husvert. Likevel synes vi det er positivt at de skal gjennomføre en oppussing i kantinen og Studenten, med nye møbler og serveringsløsninger, for å få det mer koselig på campus, hurra for det!


Så kikker vi på resultatene fra hva dere ønsket å bruke et slikt tilbud til, om vi fikk til noe.

Her kan vi dele inn i tre også; dagtid, kveldstid og helger

17,11% av dere ser for dere at et slikt lokale kan brukes på dagtid som et sted å møtes i sentrum for gruppearbeid med en god kopp kaffe og noe enkelt å spise.

20,91% av dere ser for dere et møtested der man kan spille spill og henge med venner på kveldstid eller gaming-room.

Tilsammen blir dette hele 38,02% som ønsker et sted som ikke handler om bare alkohol, fest og dansing, selv om det ønsket er mer enn legitimt i seg selv.

Hele 49,05% av dere ønsker et sted man kan feste, danse og være på konsert.

Så spørs det da om dette tilbudet må være i sentrum, her er det bare 12,93% av dere som ser for dere å flytte kveldsarrangementene til det nye lokalet i sentrum, så kanskje ikke det var så farlig med avstanden fra sentrum til skolen, eller er det det?

-la oss se hva dere svarer når dere ser hvilke løsninger vi har funnet…

Hva kan vi konkludere med så langt og hvilke løsninger har vi på bordet nå?

This poll is no longer accepting votes

Nå er vi spente på om du liker noen av forslagene vi har funnet så langt, eller om vi må jobbe hardere? Du kan merke av for flere

I siste og avsluttende del skal vi se om de resterende har tatt kontakt og presentere de aller siste resultatene til dere. Kan vi klare å påvirke de som har påvirkningskraft til å jobbe med en faktisk løsning? Del 3 kommer senest onsdag 24. november.

Avatar photo

Line Løseth

Nettredaktør - vaksen student med interesse for reiseliv, strategi, destinasjonsutvikling, prosjektleiing, kommunikasjon, arrangement og marknadsføring. #nynorsktilverda

Avatar photo

Leah Carmen Foss

Bidragsyter - engasjert student som ønsker at alle skal nyte studietiden.

Translate

EnglishFrenchGermanItalianNorwegianSpanish

Våre studentpodkaster!

Følg oss på Facebook eller Instagram

X